Barns tandhälsa ska förbättras

Nu ska barnens tandhälsa bli bättre. Målet är att bara tio procent av länets fyraåringar ska ha hål i tänderna. I Gällivare väljer tandvården att låta tandhygienisten åka ut till alla förskolorna.

-Det tandhygienisterna ska göra det är att informera och leka tankhälsokunskap in i barnens medvetande.

Jag tror vi kan påverka attityden till godis och läsk, säger Jan Sörensen chef för folktandvården i Gällivare. Förr fanns fluortanten som såg till att barnen i skolan gurglade munnen med fluor en gång i veckan.

Men enligt Jan Sörensen så är det inte aktuellt att återinföra flurotanten i skolorna. Det finns inget behov av det. Så bra har barnens tänder blivit.

-Fluortanten skulle inte ha någon större effekt här i Gällivare i och med att fluorsköljningar veckovis har störst effekt om man har väldigt många barn som har karies, säger Jan Sörensen.

Ingen fluortant men kanske sockerklockan kan komma igen. Sockerklockan som visar att om man inte sätter något i munnen oftare än var tredje timme så får man nästan inga hål i tänderna.

-Just småätande är en stor del av orsaken till att små barn får karies i dag. Vi vill få dem att försöka förstå att om man ofta då får man lättare hål i tänderna, säger Jan Sörensen.

Under våren planeras de första tandhygienisterna ut i förskolorna i Gällivare och det är folktandvården som betalar kostnaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista