Regeringen får bakläxa i frågan om småviltsjakten

Länsstyrelsen tar strid mot regeringen i frågan om lika småviltsjakt i fjällen för utländska jägare som för svenska. Rennäringsdelegationen i Norrbotten fattade på måndagen beslut om att jobba för att regeringen och EU ska ändra uppfattning om att jaktreglerna diskriminerar icke-svenska EU-medborgare.

- Fjällområdet är, enligt vårt synsätt, inte öppet för samtliga européer, utan det är fjälljaktslagen som ligger till grund för jakten. Vi vill testa vårt synsätt med regeringen, säger Hans Swedell (m), ledamot i rennäringsdelegationen.

Regeringens uppdrag till länsstyrelsen var att se till så att jaktreglerna följer EU:s regler om fri rörlighet för tjänster och att reglerna inte får diskriminera någon inom EU, vilket skulle kunna betyda lika jakt för utländska och svenska jägare.

- Men vi ger regeringen kraftfull bakläxa. Speciellt med tanke på att EU-kommissionen bara har sagt att det eventuellt behövs förändringar av reglerna. Regeringen har däremot lagt sig platt och ser jakten som en tjänst. Detta kommer vi att bestrida till sista blodsdroppen, säger Hans Swedell.

Rennäringsdelegationen kräver nu ett möte med regeringen och svar på frågan om jakt verkligen är en tjänst.

- Vi vill att regeringen svarar EU att jakt inte är en tjänst, utan en naturresurs, säger Hans Swedell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista