Svenska jägare anmäler grannar

Nu har Danmark, Norge och Finland anmälts till EG-domstolen för sina jaktregler. Bakgrunden är att EU har reagerat på att reglerna i Norrbotten kan vara diskriminerande mot utländska jägare.

En av de tre jägarna som anmält de nordiska grannländerna är Kurt Edin, ordförande för Kiruna jakt- och fiske.

- Vi har anmält de här länderna eftersom vi inte får komma dit och jaga. Då känner vi oss diskriminerade, säger Kurt Edin.

Förra året ändrade Länsstyrelsen i Norrbotten reglerna för utländska jägare som vill jaga småvilt på statens mark, de fick börja jakten senare och med guide.

Turistföretagare i Arjeplog överklagade regeländringen. Det väckte EU-kommissionens intresse för jaktreglerna.

Kommissionen har påpekat att det kan innebära diskriminering och hinder för den fria rörligheten för tjänster att man gör skillnad på svenska och utländska jägare.

Men Kurt Edin i Kiruna jakt- och fiske säger att han med sin anmälan till EG-domstolen vill peka på frågan varför Sverige ska ha friare jakt än andra länder.

- Det kanske kan bli så att man ser över hela systemet när det gäller tillgången på jakt inom EU, så att det blir lika bestämmelser . Så är det inte idag, säger Kurt Edin.

Vad hoppas ni att anmälan ska leda till?

- Vi hoppas att EU tar tillbaka kravet på förändringar för oss i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista