Förslag till storlän i Norrland

Den parlamentariska ansvarskommittén offentligjorde på tisdagen sitt förslag till ny regional indelning av den offentliga verksamheten i landet. För norra Sverige finns två förslag; antingen att hela Norrland bildar ett län eller att Norrbotten och Västerbotten går samman och med Umeå som regioncentrum.

Centerns utredare i kommittén Stefan Tornberg från Luleå föreslår att Norrland blir ett enda län, men han ser samtidigt att det kan bli problem med avstånden.

Ansvarskommittén bedömer att landet kan indelas i mellan sex och nio län och att det ska finnas ett regionsjukhus och ett universitet i varje län. Någon kommunsammanslagning föreslås inte.

En särskild utredare bör undersöka hur en sammanslagning av länen i Norrland ska gå till.

Landstingsrådet Kent Ögren (s) tycker att förslaget om större län är bra, eftersom det skulle gynna tillväxten och regionalpolitiken.

Men landshövding Per Ola Eriksson är kritisk, då det kan bli långt mellan människorna.

– Gör man för stora områden får man ingen identitet i en sådan och ingen gemenskap mellan människor. Jag är både skeptisk och ganska kritisk, säger P-O Eriksson.

Alternativa indelningar

Alternativ 1 (sex län)

Norra Sverige: Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands, Västernorrlands län, samt norra Hälsingland/norra Gävleborgs län

Alternativ 2 (nio län)

Norra Sverige: Norrbottens och Västerbottens län, samt Örnsköldsviks kommun

Mellannorrland: Jämtlands och Västernorrlands län, utom Örnsköldsvik, men med Nordanstig och Hudiksvalls kommuner i Gävleborg

Dalarna-Gävleborg: Dalarnas och Gävleborgs län, förutom Nordanstig och Hudiksvall

Fotnot: De två alternativen är endast tänkbara lösningar, framtagna av ansvarskommitténs sekreteriat. Kommittén har inte tagit ställning till dem. TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista