"Svenska jägare blir i minoritet"

Både samerna och jägarna protesterar nu mot förändrade jaktregler. Jakten i fjällområdet kommer att nyttjas av jägare från övriga Europa medan svenska jägare kommer att vara i minoritet, anser Svenska jägareförbundet.

Länsstyrelserna i Västerbottens och Jämtlands län har föreslagit att de gamla jaktreglerna ska återinföras så att utländska jägare kan börja fjälljakten samtidigt med de svenska jägarna och att de inte heller ska behöva ha någon jaktguide.

En sådan ändring kan få oöverstigliga negativa konsekvenser för den regionala utvecklingen, jaktetiken, miljön och rennäringen, enligt ett pressmeddelande från Svenska jägareförbundet som får medhåll av samerna.

”Samebyarna är rättighetshavare till jakten och det är oacceptabelt att de inte har hörts innan förändringar genomförs”, skriver Samernas riksförbunds (SSR) ordförande Per Gustav Idivuoma i ett pressmeddelande.

Såväl SSR som Svenska jägareförbundet anser att länsstyrelsen i Norrbotten gör helt rätt som kräver ett klargörande från regeringens sida innan man genomför ändrade regler för småviltjakten.

 TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista