Turismen ökar i Gällivare

Gällivare hade den största ökningen i länet inom turistnäringen förra året. Ökningen blev 19 procent jämfört med året innan.

Framgången beror på att många turistföretag nu jobbar tillsammans.

– Vi går in tillsammans, marknadsför oss, utvecklar oss tillsammans helt enkelt, för egen vinning, säger Johanna Mattsson, affärsutvecklingschef för Visit Gellivare Lapland.

Visionen är att öka antalet besökare med cirka 20 000 per år de närmaste åren. Det är de utländska turisterna som kommer till Gällivare. De flesta kommer från Japan, norra Italien, Sydtyskland, Schweiz och Österrike och de reser oftast hit med flyg.

– Det är de som uppskattar kontrasterna vi har här, säger Johanna Mattsson.

Politikerna i Gällivare gläds åt framgångarna och är också mer än villiga att hjälpa till.

– Vi kan vara en av länkarna fram till att ”kratta i manegen” för att se till att vi har ett bra flyg och bra kommunikationsförbindelser över huvudtaget. Vi kan också vara de som är med och stöttar i marknadsföringen av Gällivare, säger Stig Eriksson (v) ledamot i näringslivsstiftelsen.

Dundret satsar stort
Ett av de större turistföretagen i Gällivare är Dundretanläggningen. De tänker satsa mycket stort och utöka antalet bäddar från 220 till 3 000 fram till år 2010.

– Vi får förfrågningar som vi måste tacka nej till på grund av att vi inte har bäddkapacitet, så illa är det.

Dundret är en helt orörd, oslipad diamant, det är väldigt eftersatt, säger Ingela Emmoth ägare till Dundretanläggningen.

I planerna ingår också att bygga ut liftssystemet och backarna men också att satsa på sommarturismen, säger Ingela Emmoth.

– Det gör vi bland annat genom att erbjuda jakt, fiske och fjällvandring och sedan kan vi erbjuda bäddar, säger hon.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista