Jaktvillkoren för utländska jägare kan bli en fråga för regeringen

Länsstyrelsena i Jämtland och Västerbotten har beslutat att det ska vara lika fjälljaktsvillkor för utländska och svenska jägare. Men i Norrbotten är inte Länsstyrelsen beredd att släppa jakten fri för Europas jägare och kräver att regeringen utreder saken.

Magnus Kindbom, politiskt sakkunnig på jordbruksdepartementet, anser att det är tydligt att jaktreglerna strider mot EG-rätten, och är orolig för att Sverige ska hamna i en domstolsprocess.

– Vi vill inte tvingas in i domstolsprocess som kostar pengar och drar ut på tiden och där någon annan ska kommer fram till hur vi ska hantera frågan.

Att utländska jägare får börja fjälljakten senare och med guide är diskriminerande och strider mot EG-rätten, är budskapet från EU-kommissionen.

Regeringen ska ta beslut före sommaren och har inför det begärt beslut från länsstyrelserna i norr. I veckan beslutade Västerbotten och Jämtland om lika villkor för alla jägare. Men Länsstyrelsen i Norrbotten är inte beredd att tillåta det och kräver att regeringen tar ställning till hur mycket EG-rätten kan påverka utformningen av de svenska jaktreglerna.

Länsstyrelsen i Norrbotten ifrågasätter också i sitt beslut om jakt verkligen kan ses som en tjänst och därmed lyda under den fria rörligheten för tjänster. Men Magnus Kindbom säger att det inte är jakten som betraktas som en tjänst, utan det som turistföretag erbjuder jägare.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista