Digitalt centrum i Boden behöver pengar

Det nya digitalcentret LDB i Boden kämpar med sin ekonomi. Centret tillhör Luleå tekniska universitet och sysslar med forskning om hur digital information kan sparas för framtiden, men ekonomin kunde vara bättre säger verksamhetsledare Östen Jonsson.

– Vi har idag kortsiktiga pengar så det är en ständig jakt på pengar. Vårt största problem idag är pengar. Vi har drygt två miljoner kronor i botten och vi behöver åtta till tio miljoner för att få verksamheten att gå runt. Att jaga pengar tar för mycket tid från vår verksamhet. Vi borde ha ett anslag på fyra miljoner från staten, säger han.

Enheten kallas för Centrum för långsiktigt digitalt bevarande, LDB och sysslar med forskning och utveckling av system för att kunna bevara och återskapa digital information på lång sikt. Verksamheten har pågått några år och finns i Skapa företagsby i Boden med tio anställda, bland andra doktorander.

Bland de som är intresserade av vad LDB sysslar med är Kungliga biblioteket, Försäkringskassan, Riksarkivetet och Arkivet för ljud och bild.

Det finns ett statligt krav på att allt tryckt material ska sparas för framtiden. Men det är inte så lätt när det gäller informationen i våra datorer och allt som ligger ute på webbsidorna. Hårdiskarna och magnetbanden föråldras, liksom operativsystemen för att komma åt informationen. För fem år sen föreslog landshövning Kari Marklund i Luleå att ett Centrum för långsiktigt digitalt bevarande skulle inrättas och nu finns det i Boden som en av Luleå tekniska universitets centrumbildningar. Tio personer jobbar vid centret som forskare och utvecklare och Östen Jonsson säger att det är viktigt att flera jobbar tillsammans.

Ett problem idag är att varje datorföretag jobbar för sig och skapar ständigt nya operativsystem. Ingen tar ansvar för att bevara gamla arkiv. Men statsmakten vill att vi ska värna om vårt kulturarv, även när det gäller informationen i våra datorer. Det skrivs till exempel numera böcker enbart för datorer och vad händer med texten om 8 eller 20 år. Finns den kvar i datorsystemet och går det att komma åt den? Forskarna och utvecklarna i Boden undersöker nu hur systemen ständigt kan moderniseras så att informationen blir tillgänglig i framtiden.


niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista