Illegala vapen samlas in anonymt

På torsdag startar en vapenamnesti i Sverige. Då kan den som har ett illegalt vapen lämna in det till polisen utan att straffas för olaga vapeninnehav. Insamlingen pågår fram till den sista maj.

– Inlämnaren av ett vapen får vara anonym, säger Carina Vangstad, vapenansvarig på Rikspolisstyrelsen.

Vapen och ammunition kan lämnas in på närmaste polisstation och bör transporteras dit på ett säkert sätt, helst delat och dolt.

– Vi rekommenderar att man skruvar isär vapnet och förpackar det i en väska eller låda under transporten, säger Carina Vangstad.

Inga frågor kommer att ställas. Inlämnaren får vara anonym.

– Den som vill ha ett kvitto får det, annars är det bara att lämna in vapnet i polisens expedition, säger Carina Vangstad.

Alla vapen som lämnas in kontrolleras mot polisens vapenregister för att se om det finns någon registrerad ägare till vapnet. Om polisen får träff i registret skickas en underrättelse till ägaren som har en månad på sig att göra anspråk på vapnet.

Om ingen hör av sig skickas vapnet till Statens kriminaltekniska laboratorium för skrotning eller tas om hand om det är av musealt intresse.

Syftet med vapenamnestin är att minska antalet olagliga vapen i samhället. Sådana vapen förvaras ofta på ett otillfredsställande sätt, vilket medför ökad risk för stöld eller allvarliga olyckor.

– Ett barn kan till exempel skadas av ett gammalt gevär som ligger undanstoppat i en garderob eller på en vind, säger Carina Vangstad.

När Sverige hade vapenamnesti 1993 lämnades 17 000 vapen och 15 ton ammunition in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista