Miljoner saknas i skatt från läkare

I Skatteverkets specialgranskning av landets privata läkare och sjukgymnaster har 437 företag fått skattekrav på sammanlagt 65,7 miljoner kronor. Fortsatta kontroller och samarbete med branschorganisationer ska göra att felen minskar i framtiden.

De vanligaste felen är oredovisade patientavgifter och andra inkomster samt privata kostnader som inte har redovisats korrekt. Det finns exempel på att kontanta intäkter inte har redovisats alls. I något fall saknades över en miljon kronor.

– Vi har hittat omfattande felaktigheter i skatteredovisningen, både medvetna och omedvetna. Därför kommer vi fortsätta göra kontroller i branschen för att se om det blir bättre, säger Alf Oskarsson, kontrollsamordnare på Skatteverket.

I branschen finns det ungefär 4 500 företag. Skatteverket gjorde revision hos de 670 företag där risken för fel bedömdes som störst. För 437 av företagen fattades beslut om ändrad skatt och i 20 procent av de granskade fallen gjordes en brottsanmälan om misstänkta skattebrott.

Projektet har varit inriktad på privata läkare och sjukgymnaster som finansieras med offentliga medel som utbetalas från landstingen.

– Krångliga skatteregler kan vara en bidragande orsak till fel. Många av våra medlemmar är till exempel osäkra på vilka utbildningar man får och inte får göra avdrag för, frågor som vi nu hoppas att Skatteverket ska kunna sprida information om, säger Lennart Dückhow, ordförande för egenföretagarna i Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista