Sommarjobb ska höja statusen på teoretiska utbildningar

Allt färre elever söker teoretiska gymnasieutbildningar. I Kiruna vill kommunen därför höja statusen på de teoretiska programmen genom att ordna sommarjobb till eleverna inom yrken som kräver högskoleutbildning.

– Det kan ju vara lite roligare än att bara kratta. Det kanske gör det lättare att välja vad man vill jobba med sedan, säger Tove Björnström som går första året på samhällsprogrammet och tänker söka som journalist.

Det finns 50 jobbplatser att välja på för de 75 elever som läser första året på ett teoretiskt program. Eleverna kan exempelvis söka ett jobb som ingenjör, journalist, kostchef eller ekonom. Det är kommunen som har fixat jobben hos olika företag och det är också kommunen som står för lönen.

Rektor Marianne Stöckel hoppas att sommarjobben kommer att göra att det ska bli mer intressant för eleverna att välja att läsa på de teoretiska utbildningarna. Och skolornas utvecklingsledare Anders Karlsson säger att problemet är att många på de breda teoretiska programmen inte vet varför de pluggar. Han hoppas att sommarjobbet ska ge svar på det.

– De ska känna en större motivation för sina studier så att de ska få klart för sig vilket mål de jobbar fram emot i form av universitetsstudier och jobb efter de studierna, säger han.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista