Styrelsepraktik för kvinnor

Ett nytt projekt i Norrbotten och Västerbotten ska få in fler kvinnor i de mansdominerade styrelserummen. 17 kvinnor från de två länen kommer under ett år att få teoretisk och praktisk vägledning i styrelsearbete.

– Vi har sett behovet av att lyfta fram kvinnorna och in i de manliga nätverken, säger Irma Perdal Riptjärn, projektledare för styrelsepraktik för kvinnor i Norrbotten och Västerbotten.

Styrelseakademien Norr tillsammans med Skellefteå kommun driver projektet som finansieras av justitiedepartementets jämställdhetsbidrag.

De 17 kvinnorna, varav nio från Norrbotten, ska praktisera i en fungerande styrelse under året. För att arbetet ska fortsätta efter projekttiden ska varje projektdeltagare leda in en ny kvinna i styrelsepraktik.

Reaktionerna från företagen har varit positiva och Irma Perdal Riptjärn har också mött ett stort intresse hos många kvinnor att delta i ett styrelsearbete.

Det är välutbildade kvinnor med breda erfarenheter som deltar i projektet.

– Vår förhoppning är att de efter praktikperioden blir ordinarie ledamöter i det företaget eller i något annat företag, säger Irma Perdal Riptjärn.

Innan projektet drogs igång gjordes en förundersökning av behovet av kvinnor i styrelser. Många kvinnor var väldigt intresserade. Med så här enkla medel hoppas Irma Perdal Riptjärn att kvinnor ska släppas in i styrelserummen.

– Vi behöver inte ha någon lagstiftning eller kvotering. Släpp in kvinnorna och låt öss vara med och påverka tillväxten i företagen i Norr- och Västerbotten, det finns många som är intresserade, avslutar Irma Perdal Riptjärn.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista