Bevarar skogen i Norrbotten.

Sveaskog minskar sina avverkningar

Sveaskog har minskat sina avverkningar i Norrbotten och Västerbotten med 20 procent sedan 2004 och minskningen fortsätter. Bakgrunden är bland annat att Sveaskog har anpassat avverkningarna till tillgången på skog.

Gunnar Olofsson är vd för Sveaskog:

– När Sveaskog bildades 2002 och tog över skogarna efter Assidomän, den förra ägaren, så räknade vi över våra arealer och tittade på hur vi kunde bedriva ett långsiktigt och hållbart skogsbruk. Då fann vi att vi skulle dra ned avverkningarna, framförallt i Norrbotten och Västerbotten på grund av att den tidigare ägaren hade legat på en för hög avverkningstakt, säger han.

Sveaskog har de största skogstillgångarna i Norrbotten och Västerbotten och de minskade avverkningarna beror på att man vill spara på skogen och kunna bedriva ett långsiktigt och hållbart skogsbruk. Det blir också avsättningar till naturreservat och försäljning av mark till enskilda skogsbruk. Minskningen har också lett till att ett 50-tal jobb försvunnit.

Sveaskog utesluter inte fortsatta minskningar.

– Jag bedömer att vi har en lägre avverkningsnivå under 15 till 20 år framåt, säger Gunnar Olofsson.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".