Försäljaren Per Erlandsson ser problem med alkolåsen.

Alkolås på skoter försök i Norrbotten

Vägverket planerar att testa alkolås på tio snöskotrar, och man hoppas köra igång testet redan till kommande vinter. Snöskotrarna som ska användas tillhör länsstyrelsens naturbevakare.

Anledningen till att försöken görs i Norrbotten är att man vill ha ett mycket kallt klimat och att Norrbotten har flest allvarliga snöskoterolyckor i landet. Sedan årsskiftet har 23 allvarliga skoterolyckor inträffat i Norrbotten.

Nu vill Vägverket göra något åt den dystra statistiken. Det är meningen att liknande typ av alkolås som i bilar ska testas.

En av skoterförsäljarna i Luleå, Per Erlandsson, anser att det här är positivt, men han ser vissa tekniska problem:

– Om vi inför detta så måste ju helst applikationen av alkolåsen göras i skoterfabriken. Men Sverige är en liten marknad för fabrikerna i utlandet, så förmodligen får vi göra det här i vårt eget land och då kan det bli svårt med att sätta in lås eftersom det finns tvåtaktare, direktinsprutande tvåtaktare och fyrtaktare, så det kan bli lite svårt med installationerna.

Frågar man ordförande i Bredåkers snöskoterförening i Boden, Johnny Westlund, så blir svaret:

– Alla sådana här åtgärder är välkomna givetvis. Jag har mest att göra med familjer som åker, drickande förekommer inte då. Vi kan hitta tomma flaskor i våra små stugor. Men vem vet vem som har druckit ur dem, kanske någon som åkte bakpå skotern.

– Skoteråkarna får ta för mycket kritik. Jag anser att det är orättvist. Ta sjöfyllan till exempel. Det hör man inte mycket om, avslutar Bredåkers skoterförenings Johnny Westlund.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista