Hans Jönsson, projektledare för det nya Aitik.

Bygget av det nya Aitik startar i sommar

I höstas beslutade Boliden om sin största investering någonsin. Det handlar om att bygga upp ett helt nytt industriområde för koppargruvan Aitik utanför Gällivare, en investering på 5,2 miljarder kronor. Och arbetet startar redan i sommar.

– Vi kommer att komma igång med att driva orterna, eller tunnlarna, för bandtransportörerna, det har vi fått tillstånd till av länsstyrelsen, säger Hans Jönsson som är projektledare för det nya Aitik.

Boliden har sökt en så kallad byggdom från miljödomstolen som innebär att miljödomstolen kan lämna tillstånd till etableringen i förväg.

Nuvarande industriområde står på malm och kommer att rivas. Alla byggnader, såväl anrikningsverk som manskapsbyggnader och verkstäder kommer att byggas nytt och det blir nya tillfartsvägar till gruvan.

Malmen som idag fraktas med truckar kommer att forslas med transportband i en flera kilometer lång underjordisk tunnel till anrikningsverket. Allt blir så mycket större, truckarna blir gigantiska och anrikningsverket blir 400 meter långt, 100 meter brett och 40 meter högt. Produktionen fördubblas till 36 miljoner ton kopparmalm per år.

Den tre år långa byggtiden innebär många arbetstillfällen.

– Under toppen av byggprojektet kommer det att finnas 500 till 1 000 personer här, säger Hans Jönsson.

Han ser inga svårigheter med att rekrytera personal till byggnationen.

– De stora byggprojekten uppe i Kiruna med nytt anrikningsverk och kulsinterverk är färdigt precis när vi ska starta. Förhoppningsvis kan många av de resurserna flyttas över och börja jobba i Aitik, berättar han.

Aitikgruvans livslängd kommer förmodligen att bli betydligt längre än till 2025.

– Jag tror att man under den här tiden kommer att hitta ännu mer malm och det kommer ytterligare investeringar och expansion framöver, betonar Hans Jönsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista