Pensionärer berättar om sina liv

Nu ska pensionärer få möjlighet att själva skildra sin vardag i media. På onsdagen startar den så kallade mobila dokumentärredaktionen, ett projekt som legat i startgropen i fyra år, men hindrats från att komma igång på grund av att det inte funnits tillräckligt med pengar.

Den mobila dokumentärredaktionen ska åka runt på olika platser i Sverige och börjar i Harads. Tanken med projektet är att pensionärer, med handledning av yrkeskunniga inom media, ska få ge sin bild av hur det är att åldras.

Med filmkamera, radiobandspelare eller papper och penna ska deltagarna få berätta om sina liv. I nio dagar har redaktionen öppet åtta timmar per dag och pensionärer från alla håll och kanter är välkomna att delta.

Projektledaren Stina Gardell ser med iver fram emot det hela, men är samtidigt besviken över det motstånd hon mött när hon sökt pengar till projektet.

– Alla pengar är i princip öronmärkta åt unga människor, säger hon.

Hon har fått många avslag från bland annat olika fonder och stiftelser och tror att de bygger på en skepticism mot äldre.

Projektet kostar cirka tre och en halv miljon och det saknas fortfarande 420 000 kronor, berättar Stina Gardell. Men hon tänker inte låta pengar sätta stopp för projektet.

– Jag är så glad att vi äntligen kommit så långt. Det ekonomiska får lösa sig sedan.

Eva Kvist, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista