Resenärerna får vänta på flygen till och från Kallax.

Flyget försenas av personalbrist

Flygledarbrist på Arlanda leder till förseningar i hela landet. En av många drabbade flygpendlare är Linda Ylivainio från Övre Kuivakangas. Sedan februari har hon pendlat till jobbet på näringsdepartementet i Stockholm. Vid över hälften av resorna har flyget till och från Kallax varit försenat.

Det är trafikkontrollen på framför allt Arlanda som ställer till det för flygpassagerarna i hela landet. Man klarar att hålla kapaciteten uppe på vanliga dagar, men bristen på flygledare gör att systemet är bräckligt. Vid sjukdom, tjänstledighet eller annan frånvaro har man svårt att få in personal, och får i stället dra ner på flygtrafiken för att kunna hålla säkerhetsnivån.

Eftersom Arlanda är något av ett nav i flygtrafiken påverkar det flygtrafiken i hela landet. För långpendlare som Linda Ylivainio är förseningarna vanliga och det blir problem med vidare transporter från flygplatserna när planen är försenade.

Enligt Linda Ylivainio är inte heller flygbolagen till någon hjälp när förseningarna uppstår.

Luftfartsverket försöker hitta långsiktiga och kortsiktiga lösningar på personalbristen. Bland annat utbildas just nu 86 flygledare, och man samarbetar även med flygbolag och flygplatser för att hitta teknik som möjliggör ökad trafik i luften.

Niklas Skeppar, SR Norrbotten
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista