Unga har svårt att hitta jobb.

"Ungdomar får inga jobb"

Över 2 000 arbetslösa under 25 år i Norrbotten kan komma att beröras av de hårdare krav som regeringen kommer föreslå i sin vårbudget. De unga ska söka jobb på arbetsförmedlingen 30 timmar i veckan, för att sätta fokus på att verkligen hitta ett jobb. ”Vi ser inga motivationsproblem”, säger arbetsförmedlaren Thomas Reinholdt.

Den kommunala aktivitetsgarantin kommer att försvinna helt och ersättas med en jobbgaranti, som innebär att de ungdomar som varit arbetslösa längre än tre månader ska söka jobb på arbetsförmedlingen 30 timmar i veckan.

21-åriga Sofia Jäderström i Luleå har varit arbetslös sedan januari.

– Det låter ju lite tjorvigt, men det är säkert bra. Men 30 timmar i veckan låter mycket, jag hade kunnat säga 20 timmar. Mycket söker man ju på egen hand, säger hon.

Att vara på arbetsförmedlingen föreslås alltså i vårbudgeten bli en förutsättning för ungdomar att få a-kassa. Den nedtrappning av a-kassan över tid som regeringen också kommer föreslå, kommer även den att slå hårdare mot ungdomar än mot arbetslösa över 25.

Redan efter hundra dagar, alltså halva tiden mot för andra, kommer ungdomarnas ersättning att minskas. Enligt arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin för att det är viktigt för att få ungdomar att sätta fokus på att skaffa ett jobb. Sofia Jäderström har en annan bild.

– Själva problemet här uppe i Luleå är att det finns inga jobb. Har vi inte kontakter eller har vi inte fått extra jobb på ett ställe under gymnasiet, så finns det inte så stor chans att vi får ett jobb. Det finns knappt några jobb som inte kräver utbildning här.

– Sedan finns det säkert en kategori ungdomar som inte gör någonting, men man drar alla över en kam.

Sofia Jäderström får medhåll av chefen på Arbetsförmedlingen i Luleå, Thomas Reinholdt, som inte heller han ser någon brist på fokus hos de arbetslösa ungdomarna.

– Jag upplever det inte så, jag tycker de allra flesta ungdomarna är motiverade, det är ju jobbet som saknas, och att man får hjälp och stöttning för att hitta den här platsen.

Niklas Skeppar, SR Norrbotten
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista