Monica Hedström, vd vid Norrlandsflyg i Gällivare.

Ambulanshelikoptern kan lämna Gällivare

Länsstyrelsen ska åter granska Norrlandsflygs helikopterverksamhet i Gällivare, enligt milöbalken. Det skriver miljödomstolen i sitt slutliga beslut. Norrlandsflyg kan få flytta sin verksamhet till Gällivare flygplats, eller helt lämna orten. Flyttar företaget från orten försvinner 30 arbetstillfällen.

Enligt Monica Hedström, vd vid Norrlandsflyg, är en flytt ett dåligt alternativ.

– Om de tror att det blir bättre att vi flyttar ut på flygplatsen, så har de fel. Då kommer det att bli ännu mer störningar i samhället för då måste vi landa vid lasarettet vid varje transport, och då är vi verkligen inne i samhället, påpekar Monica Hedström.

Norrlandsflyg har cirka 100 anställda vid sju olika orter i Sverige, varav 30 i Gällivare. Två helikoptrar som enbart används för ambulanstransporter är stationerade i Gällivare.

Sammanlagt sker ungefär en start eller landning var tredje eller var fjäde dag, och företaget har funnits på platsen sedan 1947.

Monica Hedström anser att Gällivare är den enda lämpliga orten för den enda ambulanshelikoptern i Norrbotten.

– Ur ambulanssynpunkt så är det ju det ultimata eftersom vi ligger mitt i länet, så länge man väljer att bara ha en enda ambulanshelikopter, påpekar hon.

Miljödomstolen skriver i sin dom att andra alternativ för helikopterflygverksamheten är dåligt utredda.

– Det finns inte så många alternativ, det är här eller också är det på annan plats i Norrbotten. Men då måste vi få kunden med oss. Vi har erbjudanden från andra kommuner som mer än gärna tar emot oss. Men, som vi ser det, ska man bara en ambulanshelikopter i länet då finns det ingen annan plats än Gällivare och då är det här, tycker hon.

Avtalen om utryckningstider skulle inte uppfyllas om ambulanshelikoptern flyttas, säger Monica Hedström.

– Det är den enda plats som uppfyller kraven. Skulle vi tvingas ut på flygplatsen, där inga faciliteter finns, då måste vi landa vid lasarettet oftare än vad vi gör idag, förklarar hon.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista