40 gråsälar får skjutas vid årets säljakt i Norrbotten

40 gråsälar får skjutas

40 gråsälar får skjutas i Norrbotten när säljakten inleds den 16 april. Jakten på 200 sälar pågår längs hela kuststräckan från Norrbotten till Kalmar.

För att yrkesfiskarna ska få bättre möjligheter att ta bort de gråsälar som orsakar problem i fiskeredskapen tillåts jakt från båt.

– Men den ska ske under kontrollerade former, säger Anders Wetterin på Naturvårdsverket.

Stammen av gråsälar ökar med omkring sju procent om året och består nu av cirka 24 000 individer. Sälarna beräknas förstöra redskap och nät för 55 miljoner kronor om året.

Yrkesfiskare som använder sälsäkra nät kan i år ansöka om att få jaga säl från båt, inom 100 meter från fasta fiskeredskap. Ingen jakt tillåts där sälforskare räknar säl, inte heller i sälskyddsområden, nationalparker och naturreservat.

Årets jaktkvot på 200 gråsälar är i praktiken densamma som i fjol. Då var den ursprungliga kvoten 170 individer, men utökades senare i några län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista