Fler öppet arbetslösa i Norrbotten.

Fler öppet arbetslösa i Norrbotten

Den öppna arbetslösheten ökar i Norrbotten. Det är den kraftiga minskningen av deltagare i olika arbetsmarknadsprogram som nu börjar resultera i en ökad öppen arbetslöshet. Det visar Länsarbetsnämndens statistik för mars.

Jämfört med mars förra året har den öppna arbetslösheten ökat med 40 personer till 7 092 personer. Det här är en följd av att antalet deltagare i arbetsmarknadsåtgärder minskat med nästan 3 400. Bland annat har insatserna med aktivitetsstöd nästan halverats.

Men trots den ökade öppna arbetslösheten visar siffrorna att sysselsättningen ökat. Biträdande länsarbetsdirektör Eva Lindh-Pernheim gör bedömningen att sysselsättningen i Norrbotten ökat med närmare 3 000 personer sedan förra året.

Samtidigt ökar långtidsarbetslösheten bland ungdomar. Nästan 1 500 ungdomar är öppet arbetslösa, och det är över 300 fler än förra året.

Länsarbetsnämnden kommer att intensifiera arbetet med att hitta jobb åt ungdomar säger Eva Lindh-Pernheim.

Lägst är arbetslösheten i Kiruna, där den är 3,1 procent. Högst är den i Övertorneå med 6,1 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista