Risker med sprängämnen testas i Kiruna

Säkerheten vid sprängmedelstransporter ska nu kontrolleras. Testerna utförs av företaget Kimit AB i Kiruna och går ut på att simulera sprängningar av olika typer av tankar som används vid transport av sprängämnen.

Varje år transporteras tusentals ton sprängämnen mellan Kiruna och Malmberget och riskerna måste vara så små som möjligt.

Folke Nilimaa är säkerhetsansvarig på Kimit AB och han berättar att ett kar med 400 liter diesel används vid testerna för att simulera en tank med sprängämnen som går sönder. Sex ton sprängämnen placeras sedan i tanken som tänds på. Ett inte helt ofarligt arbete.

- Det gäller att inte stå för nära. Vi som är närmast är inne i en bunker 800-900 meter ifrån stället, säger Folke Nilimaa.

Det finns också observatörer som på två kilometers avstånd ser efter hur sprängningarna går eftersom det enligt Folke Nilimaa är stort intresse för testerna bland myndigheter och företag. Han säger att intresset gäller även ute i Europa, där reglerna mellan EU-länder ska stämma överens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista