Protester mot flytt av funktionshindrade

Fyra funktionshindrade i Arjeplog har gått till regeringsrätten för att få bo kvar i sin gruppbostad. Socialnämnden i Arjeplog har beslutat att boendet ska flytta till vårdcentralen. Men det blir som ett institutionsboende, menar de berörda och länsstyrelsen.

Carin Bremberg är god man för sin syster som bor på gruppboendet.

- Min syster har bott på institution och det här är hennes första hem och ett institutionsboende kan aldrig bli bättre än det boende som de har nu.

Men Bo Åberg, socialdemokrat och socialnämndens ordförande säger att flytten till vårdcentralen görs i första hand för att få ett bättre boende och inte av besparingsskäl.

De boende och deras företrädare har överklagat kommunens beslut till både länsrätt och kammarrätt men inte fått något gehör. Nu hoppas de att regeringsrätten ska ta upp ärendet och att de få bo kvar i sitt gruppboende.

Enligt Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet bör de få bo kvar, enligt en inspektion som de gjort säger att den planerade lokaliseringen av gruppbostaden strider mot intentionerna i lagstiftningen.

Nu ska kommunen komma med en ritning på de nya lokalerna som de ska presentera för de berörda sedan tar det ett tag innan det fattas beslut.

Men för de fyra i gruppboendet är framtiden osäker även om det inte verkar bli aktuellt med någon flytt den närmaste tiden.

- Det blir nog inget beslut det här året, säger Bo Åberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".