Norrbottens regemente, Boden

Ny typ av insatsstyrka till Boden

Till sommaren kommer 350 soldater att finnas på plats i Boden och Arvidsjaur för utbildning till Nordic Battlegroup, en snabbinsatsstyrka som leds och i huvudsak bemannas av Sverige. Och det här är en ny typ av förband, enligt Tommy Sjödén, major på I19 i Boden och utbildningsansvarig för insatsstyrkan.

- Det här är den första gången vi prövar det här i Sverige, säger Tommy Sjödén om Nordic Battlegroup som på uppdrag av EU ska kunna lösa konflikter på olika håll i världen.

Och han tror att konceptet har kommit för att stanna.

- Det här är ett typ av förband och en typ av princip som är efterfrågad både av politiker och runtom i världen, säger han.

Totalt består förbandet av cirka 2500 kontraktsanställda soldater och officerare. Till Norrbotten kommer det cirka 350 soldater, drygt 300 till Boden och ett knappt fyrtiotal till Arvidsjaur. De påbörjar sin utbildning den 16 juli.

Något problem med bostäder kommer det inte att bli enligt Tommy Sjödén.

- Vi kommer att erbjuda dem att bo på regementet. Men till skillnad från de värnpliktiga så är de här soldaterna anställda och har lön när de rycker in. De kan ju själva välja om de vill bo någon annanstans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista