Om ett tag kan uppkörning och teoriprov göras på samma dag.

Nya körkortsprov väntar i december

Efter försök i bland annat Luleå blir det förändringar i körkortsproven i slutet av året. Under förra året antog Vägverket en ny kursplan och nu är det dags att anpassa kunskaps- och körproven.

Försöken, som bland annat syftade till att integrera teorin och praktiken, gjordes i Luleå, Borås och Växjö. Man minskade då giltlighetstiden på teoriprovet, och gav samtidigt de som skulle göra proven möjligheten att göra båda proven på samma dag.

Försöket gav goda resultat och man planerar att införa det, även om man inte hinner färdigt till den första förändringen av körkortsproven, som kommer att börja användas i december.

- Skälet är att vi ska få bättre förare på våra vägar och det är den tråkiga olycksstatistiken som är grunden till det, säger Eva Kinnvall som är avdelningschef vid Förarenheten Nord på Vägverket, om varför proven görs om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista