Han vill starta en bättre skola

Mikael Flovén från Täby i Stockholm vill starta friskolor på flera platser runt om i landet under namnet Cedalion. Tillsammans med en organisation med erfarenhet från skolan vill han göra en ”bättre skola”.

Totalt har man ansökt om 25 grundskolor, årskurs 7-9, och 25 gymnasium, bland annat i Kalix och Luleå, för att kunna samordna administration och vinna stordriftsfördelar.

– Vi ser två viktiga saker. Det första är att en mycket högre andel av de resurser som finns i skolan, den elevpeng vi får från varje kommun, ska gå till att möta och stödja eleven. I dag går ungefär 30 procent till elevens lärande i Sverige. Det andra är att vi vill jobba med individens personliga utveckling, med professionellt stöd.

Varför finns Luleå och Kalix med?
– Vi vet att de underpresterar utifrån Skolverkets värden. Inte minst Kalix har väldigt mycket lägre siffror än man borde kunna ha.

I Kalix säger man sig ha en positiv syn på friskolor, och ska nu lämna yttrande innan Skolverket tar beslut. Inger Ingesson, tillförordnad barn- och grundskolechef, säger dock att en liknande ansökan tidigare avslagits på grund av att antalet elever blivit för omfattande i en liten kommun.

– Ska han ha 360 elever, så har vi totalt 500 som går i sjuan till nian i Kalix. Så det innebär att det blir lite drygt 100 elever kvar i den kommunala skolan. Om man då jämför med Norrskenets friskola så söker de för 75 elever, och det är ju mer proportionerligt.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista