Sven-Erik Bucht (s).

Konsertsal på gränsen i Haparanda

Nu ska samarbetet stärkas ytterligare mellan Haparanda och Torneå. Nu på måndag ska kommunstyrelsens arbetsutskott i Haparanda behandla ett förslag till kultur- och fritidspolitiskt handlingsprogram och det går bland annat ut på en gemensam konsertsal i gränsområdet.

Kommunalrådet Sven-Erik Bucht säger att han har en vision om det här.

- Jag har en dröm om att vi ska få ett hotell mitt på gränsen, där halva står på svensk och halva på finsk sida. Det skulle bli ett hotell

med konferenslokaler och där det privata näringslivet och de två städerna skulle gå in med pengar. En av de stora konferenslokalerna kunde bli en konsertsal, där kulturen kunde flöda. Det skulle bli en konsertsal till en mycket billig penning, säger han.

I det nya handlingsprogrammet talas det om att samarbetet över gränsen ska stimuleras ytterligare genom samutnyttjande av Torneås och Haparandas kultur- och fritidsliv. Det bör bli gemensamma träffar med barn- och ungdomsnämnderna, kulturföreningarna och bibliotekspersonalen. Museiverksamheten kan också samordnas. Sedan kan det bli mer samarbete på ungdomsområdet.

- Ungdomar i de två kommunerna håller nu på att ta fram ett gemensamt ungdomspolitiskt handlingsprogram. Vi har haft ett sådant program under ett antal år i Haparanda och nu vill Torneå vara med, säger Sven-Erik Bucht.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".