Bilisterna har lättat på gaspedalen

Nu har de nya kameraövervakningen av fartsyndare på länets vägar börjat ge resultat. En minskning av antalet fortkörare märks åtminstone på den sträcka i länet där polisen tidigare tagit flest fartsyndare, nämnligen sträckan Svappavaara-Kiruna.

Detta visar de första siffrorna som kan mäta av trender för länet, det vill säga de första jämförande kvartalssiffrorna som kommit sedan kamerorna blev uppsatta för ett halvår sedan.

Däremot har polisen märkt av en ökning av antalet bilister som kör för fort på den hårt trafikerade väg 97 mellan Boden och Luleå, vilket delvis kan bero på att det under förra året funnits problem med bland annat sönderslagna kameror på den sträckan.

Men något säkerställt svar på vad ökningen Boden-Luleå beror på har man ännu inte, enligt Stig-Göran Gidlund som är gruppchef för centralen som styr hastighetskamerorna på  Rikspolisstyrelsen i Kiruna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista