Elstrejk varslad på LKAB

Från och med den 2 maj kan det blir strejk och blockad av allt elarbete som utförs i Kiruna vid gruvbolaget LKAB:s anläggningar eller verksamheter, vilket i stort sett slår ut hela verksamheten. Däremot så undantas ett av huvudentreprenörerna i Kiruna, EIAB.

På lördagen la nämnligen fackförbundet Svenska Elekrikerförbundet ett varsel som omfattar en serie stridsåtgärder riktade mot branschen i allmänhet, och mot bygget av LKAB:s nya pellets- och anrikningsverk i Kiruna i synnerhet.

Bakgrunden är att branschparterna inte kan komma överens om ett nytt avtal som ska gälla.

Men arbetarna som jobbar åt EIAB, en huvudentreprenörerna till LKAB i Kiruna, kommer inte behöva strejka. 
 - EIAB kanske tillhör de som är mer positivt till att träffa nytt kollektivavtal. Man kan ju inte bara ha ovänner, utan måste ha vänner också, säger Karl Erik Guldhag, ombudsman för Elektrikerförbundet i Norrbotten.

Omkring 6-7 andra företag jobbar med elarbeten för LKAB:s verksamheter bedömer Karl Erik Guldhag och totalt beräknar han att omkring 75 av totalt 100 elförbundsmedlemmar på plats i Kiruna väntas beröras om konflikten bryter ut.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista