Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tummen ner till sänkta flygstöd

Regeringens förslag att sänka stödet till de regionala flygplatserna kan få dramatiska konsekvenser för de kommunala flygplasterna i Norrbotten. I Pajala hotas flera investeringar av förslaget.
Förslaget i budgetpropositionen är att sänka anslaget till de regionala flygplatserna till 95 miljoner 2003 och 81 miljoner 2004. Det kan bli dramatiskt för Pajala flygplats på så sätt att planerade investeringar inte blir av enligt flygplatschefen Jukka Niskala. Han säger att stödet har utretts av Näringsdepartementet och SRFF, Svenska Regionala Flygplatsförbundet och att han fått muntligt löfte att det inte ska försämras för Pajalas del. På basis av det löftet har han sen budgeterat att nettokostnaderna skulle sjunka för flygplatsen och sökt bidrag för investeringen hos Pajala kommun. En investering som omfattar ett inflygningssystem som gör det lättare att landa i dåligt väder och att ersätta lånade militära fordon som flygplatsen måste lämna tillbaka vid årsskiftet. Men om det statliga stödet till flygplatsen trots allt minskas kan den investeringen hotas, enligt Jukka Niskala. Flygplatsledningen i Gällivare är också kritisk till regeringens planer på att försämra stödet till flygplasterna. Monica Hedström flygplatschef i Gällivare tycker att förslaget är orättvist. Det drabbar de kommunala flygplatserna hårt medan Luftfartsverkets flygplatser klarar sig trots att flera går med förlust, menar hon. Om bidragsförsämringen innebär för stora kostnader för de kommunala flygplatserna så befarar Monica Hedström att en del kanske måste stängas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".