Jan Rutqvist, planeringschef vid Bolidens koppargruva Aitik utanför Gällivare. Foto: Maritha Mossberg

Fler investeringar till Aitikgruvan

Fler investeringar kommer att ske vid Bolidens koppargruva Aitik utanför Gällivare, förutom Bolidens största enskilda investering någonsin på 5, 2 miljarder som det beslutades om i höstas.

Aitikgruvan ska expandera och nu väntas inköp av nya lastmaskiner för flera hundra miljoner kronor.

-Det vi har behov av är grävmaskiner, borrmaskiner och truckar för att klara av den ökade produktionsnivån, säger Aitikgruvans planeringschef Jan Rutqvist.

Lastmaskinerna blir snäppet större och effektivare än dagens jättemaskiner.

Men trots att Aitikgruvan ska fördubbla sin produktion till 36 miljoner ton per år så sker knappast några nyanställningar alls.

- De investeringar som vi gör kommer att säkra de anställningar som vi har idag. Vad vi bedömmer idag så blir det inga större förändringar vad gäller antalet anställda, menar Jan Rutqvist.

Bolidens koppargruva Aitik är ett dagbrott som är 380 meter djupt. I framtiden planeras djupet öka till 500 meter.

Nya så kallade satellitgruvor kommer att brytas i närområdet. Den befintliga huvudgruvan utvidgas åt söder och öster i första hand.

-Salmijärvifyndigheten, det är en, och vi har en gammal fyndighet som vi har studerat tidigare, Liikavaara östra. Sedan hålller vi på med omfattande prospekteringar i närheten av dagbrottet. Vår förhoppning är att vi ska hitta ytterligare fyndigheter av den karaktären, hoppas han.

Livslängden är idag beräknad till år 2025 med dagens malmtillgång.

När priset för koppar är högt som idag är det också lönsamt att bryta de närliggande mindre gruvorna.

Men det är inte troligt att Aitik skulle bli en underjordsgruva.

- Inte med dagens teknik och de malmhalter som vi för närvarande känner till. Kopparhalten är för låg och brytningskostnaderna för höga med underjordsbrytning, förklarar Jan Rutqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista