1 av 2
Dyr vara.
2 av 2
Erland Johansson.

Rekordhöga virkespriser

Just nu är virkespriserna högre än någonsin. Alla de stora bolagen i Norrbotten betalar rekordmycket för virket. Virkesbrist och högkonjunktur är anledningen till att de som har skog har ett så här gynnsamt läge.

Skogsindustrin betalar bättre än någonsin för virket, Norra skogsägarna, SCA och Sveaskog betalar alla mer än vad de någonsin gjort. Det här gör att det är gynnsamt för de som har skog att avverka. Och enligt Erland Johansson, regionchef för Norra Skogsägarna region Luleå, så verkar priserna hålla i sig ett tag till.

– De närmaste månaderna kommer det att hålla i sig men de höga priserna kan innebära att industrin backar och begränsar produktionen eftersom lönsamheten minskar när råvaran är så dyr, säger han. 

Men de höga priserna har fått önskad effekt för industrin, samtalen från de som vill sälja strömmar in.

– Vi har märkt ett väldigt stort intresse efter prishöjningen, telefonerna ringer hela tiden med intresserade som vill veta mer om priserna, säger Erland Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".