Luleå kommun har beslutat att ta emot flyktingbarn.

Stort behov av hjälp till flyktingbarn

Behovet av kommunala gruppboenden för ensamkommande flyktingbarn, som det som planeras till hösten i Luleå, är stort. Det säger psykologen Cristina Sourigues som har jobbat som projektledare med ensamkommande flyktingbarn på SWERA, Svensk Flyktinghjälp.

Cristina Sourigues har erfarenhet av hur flyktingbarnen haft det på de fyra transitboenden som hittills funnits i landet. Situationen på de här boendena har inte varit bra för barnen, säger hon.

- Egentligen ska man vara där under några timmar men det har blivit så att de är där flera månader.

Hon säger också att det här kan bero på flera saker men att pengarna nog är den största orsaken. Att pengarna och platserna inte räcker till kan ha att göra med den ökande strömmen av ensamkommande flyktingbarn.

2005 kom det mindre än 400 ensamma flyktingbarn. Förra året kom det över 800 och i år beräknas 1600 barn komma ensamma till Sverige. Detta i kombination med att kommunerna nyss har övertagit ansvaret för de ensamkommande flyktingbarnen har gjort att situationen är minst sagt ansträngd.

De barn som kommer till Luleå kommer att bo på grupphemmet tills de fyllt 18 år. Därefter kommer de att flytta till ett eget boende.

- Jag hoppas verkligen att tanken är att de kommer att få vara kvar i kommunen, säger Cristina Sourigues.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista