Snus kan rädda liv, enligt norsk forskare.

Snus kan rädda liv

En av Norges främsta tobaksforskare anser att vanligt snus kan rädda liv, åtminstone som hjälpmedel för rökare som vill sluta.

Karl Erik Lund vid Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) i Oslo säger till tidningen Verdens Gang att norska myndigheter har en alltför onyanserad information om snus och cigaretter.

– Snus kan rädda många liv. Vi behöver en debatt om snus som hjälpmedel för rökare som annars inte skulle klara av att sluta. Detta är dessvärre tabu i norsk hälsopolitik, säger Lund till tidningen.

Han betonar att han personligen inte är snusförespråkare och att det bästa ändå är att sluta helt med nikotin.

– Men mer än hälften av befolkningen tror att snus är lika farligt som rökning. Det är helt fel, säger Lund och skyller på onyanserad myndighetsinformation.

Den norska socialstyrelsen avvisar bestämt Lunds idéer.

Staten kan inte rekommendera ett medel som kan vara farligt, säger avdelningsdirektör Kai Huseby.

Inte heller i Sverige anser hälsovårdande myndigheter att snus skulle vara ett alternativ till annan rökavvänjning, som nikotinplåster och liknande. Forskningsresultaten är samtidigt omstridda och inte entydiga om hur farligt snus faktiskt är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista