Thomas Östros (s), beökte Gällivare.

Engagemanget för Malmfälten fortsätter

Thomas Östros (s) som är vice ordförande i riksdagens näringsutskott, känner ett stort engagemang för Kiruna och Malmberget och för Malmfältsdelegationen som han tidigare var ordförande

i.

Makten har Thomas Östros bytt ut mot att bevaka intressena i Malmfälten.

- Jag kommer att följa den här utvecklingen väldigt noga och kommer att använda den plattform som jag har i riksdagen om jag upplever att inte regeringen tar det här på allvar, säger han.

Som näringsminister i den förra regeringen bildade Thomas Östros Malmfältsdelegationen, som är en mötesplats för kommunerna, regeringen och LKAB, vilka är de parter som berörs av de stora förändringarna i Malmberget och Kiruna på grund av gruvdriften.

- Jag är glad att man inte avvecklade den utan behöll den trots att det var den socialdemokratiska regeringen som införde den. Det gäller att se till att man har en väldigt god och bra dialog med kommunerna, bolaget och andra intressenter. Staten är ju ägare till LKAB och har ett inflytande den vägen, påpekar han.

Thomas Östros poängterar att arbetet måste ske på ett klokt sätt för att slippa motsättningar.

- För då kan hela den här fantastiska utvecklingen riskeras, varnar han.

Han pekar på LKAB:s stora ansvar för utvecklingen och att bolagets överlevnad är beroende av befolkningens stöd.

När det gäller regeringen så måste den vara aktiv i sitt stöd till Gällivares och Kirunas kommuner, säger Thomas Östros.

- Jag var väldigt aktiv när vi såg till att Gällivare kompenserades för det bidrag de hade fått för att riva fastigheter när det gick dåligt för kommunen. Det fick de kompensation för senare och var inte skyldiga att betala tillbaka bidraget. Det är ett praktiskt sätt att hjälpa när en kommun behöver stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".