1 av 2
Karin Nilsson, Luleå majblommeförening.
2 av 2
2007 års Majblomma.

Majblomman firar 100 år

På 100-årsdagen av Majblomman var det under tisdagen premiärförsäljning av årets upplaga av blomman. En majblomma som ser ut i färg och form som den första majblomman.

Blommor som ger pengar till hjälpbehövande barn, och behovet av det har ökat. En av de första som köpte majblomma var Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson.

– Det är en tradition och alltid en bekantskap, som jag minns från barndomen. Jag har själv sålt majblommor när jag var liten, säger Per-Ola Eriksson.

Karin Nilsson, kassör i Luleå majblommeförening, har varit med många år och sett till att majblommor sålts. De pengar som majblommorna inbringar kommer väl till pass menar hon för att hjälpbehovet har nämligen ökat på senare tid:

– Alla har inte råd med, idag kan vi prata om en viss fattigdom, alla har inte råd med en skolresa eller ny cykel, så dom pengar som blommorna drar in kommer att behövas, säger hon.

Leif Nyberg, SR Norrbotten
leif.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista