Bygget av nya anrikningsverket KA3 drabbas av Byggnads strejk. Foto: LKAB.

Byggnads säger nej till medlarbud

Byggnads säger nej till medlarnas bud och därmed bryter strejk med största sannolikhet ut från och med klockan 5 på onsdag morgon för knappt 1 000 Peab-anställda. Totalt i länet berörs 120 byggnadsarbetare. Hårdast drabbade byggarbetsplats är utbyggnaden LKAB:s anrikningsverk i Kiruna, där 100 byggnadsarbetare omfattas av varslet.

Byggnads meddelade på tisdagseftermiddagen medlarna att det framlagda budet inte kan ligga till grund för en överenskommelse med Sveriges Byggindustrier.

– Vi kommer att gå ut i strejk med i första hand drygt 120 byggnadsarbetare i Norrbotten men vi kan också utvidga strejken att omfatta fler arbetsplatser med fler byggnadsarbetare senare. Det är inte omöjligt säger Byggnads avdelning 23:s ordförande Lennart Åhman i Luleå.

– Strejken som berör 1 000 byggnadsarbetare i Sverige , bryter med all sannolikhet ut i morgon bitti klockan 05.00, om inget händer i natt i fortsatta förhandlingar. Men det är inte troligt att man kommer överens, fortsätter Lennart Åhman.

Bland skälen till att Byggnads säger nej har förbundet angett följande skäl:

  • Den föreslagna verkliga förkortningen av arbetstiden är endast en dag under treårsperioden. Det betyder att byggnadsarbetarna fortsätter att ha de längsta arbetstiderna med bland de tyngsta arbetsuppgifterna i svenskt arbetsliv.
  • De föreslagna löneökningarna understiger nivåerna i det nyligen träffade så kallade industriavtalet.
  • Semesterkraven på såväl nivåer som utbetalningstider är inte tillgodosedda.
  • Förhandlingsrätten föreslås visserligen omfatta en större del av byggarbetsmarknaden men är samtidigt inskränkt så att speciellt byggnadsarbetare på mindre företag och arbetsplatser får ett ofullständigt fackligt skydd.
  • En rad oklarheter finns i det framlagda förslaget som kan leda till svåra och utdragna tolkningstvister.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".