1 av 2
Katastrof nära i Kulturens hus under konserten.
2 av 2
Ljudbaffel föll från 15 meter och krossades mot golvet.

Kulturens hus pallade inte för Fagerwall

Markus Fagerwalls konsert i Kulturens hus i Luleå fick under tisdagskvällen avbrytas av säkerhetsskäl. En kvart in på konserten föll en stor träplatta ner från innertaket – ett fall på 15 meter. Tur i oturen var att träplattan föll mellan scenen och publiken.

Konserten med Markus Fagerwall i Kulturens hus var utsåld vilket innebar att cirka 800 personerna fanns i publiken. Många var unga beundrare till Övertorneåsångaren fanns på plats under tisdagskvällen, men även en hel del barnfamiljer.

Mellan andra och tredje låten utbrister Markus Fagerwall:

– Vilket bygge, vilken jävla byggnad alltså, helt fantastiskt vacker, jag har aldrig varit in här tidigare.

Men några minuter senare smäller det ordentligt i golvet. En uppfällbar träbaffel, som gör att det går att ändra akustiken i lokalen, faller ner. Den lossnar från gångjärnet och faller från 15 meters höjd ner i golvet, en meter från första publikraden. Lyckligtvis skadades ingen av den nedfallande trädelen.

Trotts det allvarliga olycksbudet, som skedde redan under första låten, dröjde det 25 minuter innan konserten avblåstes av säkerhetsskäl.

– Vi vet inte vad det beror på att det lossnat en del från en ljudbaffel. Som tur är har ingen person skadats. Nu ska vi se över vad det beror på så att det inte ska kunna hända igen, säger Luleå kommuns kulturchef Åke Broström.

Niklas Skeppar, SR Norrbotten
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".