Nya anrikningsverket KA3 under byggnad som drabbas av Byggnads strejk. Foto: LKAB.

Hoppas på kort byggstrejk

Byggnads inledde sin strejk mot Peab klockan fem på onsdagsmorgonen med 800 arbetare runt om i Sverige. Bland dem 100 vid utbyggnaden av LKAB:s anrikningsverk i Kiruna. ”Förhoppningsvis blir den här strejken inte så långvarig”, säger Bert-Åke Nilsson, betongarbetare.

– Vi hoppas att det här blir en blåslampa, att man tar sitt ansvar från arbetsgivarsidan och sätter sig vid förhandlingsbordet och tittar en gång till på de krav vi har. Konflikt är ju ingenting vi söker, men det är det vapen vi har när det tar tvärstopp, säger Joakim Sevä, Byggnads ordförande i Kiruna, som nu delar ut konfliktkort till sina medlemmar som inte jobbar på onsdagen.

Även lägenhetsbyggen på Nygatan i Luleå berörs.

Samtidigt har Byggnads varslat för ytterligare 1 500 arbetare landet hos JM, NCC och Skanska till den 27 april, sade förbundsordföranden Hans Tilly på tisdagen. För att ta ut fler i strejk behöver förbundet LO:s medgivande

Onsdagens strejk inleddes sedan Byggnads nobbat medlarnas slutbud på tisdagseftermiddagen.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier sade ja till budet.

Byggnads har lämnat in en åttasidig redogörelse över sina invändningar mot budet. Främsta invändningarna gäller förhandlingsrätten på mindre arbetsplatser och den erbjudna arbetstidsförkortningen. Dessutom är löneökningsutrymmet 0,5 procentenhet för litet, anser facket.

Medlarna står till parternas förfogande men de tar inga egna initiativ just nu.

Enligt Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, visar Byggnads svar på budet och stridsåtgärderna att facket förlorat kontrollen över situationen. Han säger sig sakna förklaring på strejken trots den åttasidiga redogörelsen och han anser att medlarna gått byggnadsarbetarna till mötes på varje punkt. Antoni tror att det är fråga om en bitter reaktion på ”utgången i målet i Europadomstolen tidigare i år”, där de omstridda granskningsarvodena underkändes.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista