Nytt reningsverk påbörjat i Karesuando

Svenska och finska Karesuando gör gemensam sak. På onsdagen togs första spadtaget för ett gränsöverskridande avloppsreningsverk. Och ett nytt större reningsverk betyder mycket både för näringslivet i byn och för miljön, säger Sten Stridsman som är projektledare på Kiruna kommun.

Reningskapaciteten för svenska Karesuando kommer att öka med nära 60 fler abonnenter som kan vara villor, hyreshus eller företag.

- Det krävs ett nytt reningsverk för att företagen ska kunna expandera i Karesuando. Just nu är det positivt på den svenska sidan med flera stora etableringar. Och så har vi Eliassons slakteri som kommer att utöka slaktandet och utöka antalet årsanställda med sju personer nästa år, säger Sten Stridsman.

Idag står två gamla reningsverk på varsin sida om landsgränsen i Karesuando.

- De klarar inte dagens miljökrav och körs på dispens just nu. Det nya verket kommer minska utsläppet av farligt avlopp till Torne älv, säger Sten Stridsman.

Det nya gemensamma verket kommer att stå klart på den finska sidan i slutet av året.

En stor del av de 12 miljoner kronor det kostar kommer från EU. Därifrån kommer 4,5 miljoner kronor. Även finska staten går in med mycket pengar. Kiruna kommuns nota är drygt 2 miljoner.

Man räknar också med att spara pengar på driften av ett gemensamt reningsverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista