Älvstrands äldreboende kan läggas ner

Bodenalliansen föreslår en nedläggning av Älvstrands äldreboende i Harads. Enligt politikerna kommer äldreomsorgen i hela Bodens kommun att påverkas av de successiva förändringarna. Ett demenscenter är planerat att inrymmas på Erikslund som just nu är under ombyggnad.

På Midgårdarna ska ytterligare 26 äldreboendeplatser avvecklas. De platser som idag finns på Älvstrands äldreboende kommer att flytta till Boden och i stället kommer 18 korttids- och 6 mellanboendeplatser att finnas i Harads.

- Vi är medvetna om problemen som det kan innebära för de anhöriga med en flytt men det är något som vi kollar på, säger Åsa Wikström (m).

En väl fungerande och modern äldreomsorg är syftet med omstruktureringen enligt Anders Sundström (ns). Bodenalliansen vill därför bland annat utveckla träffpunkter och dagverksamheten för de äldre.

- För de boende kommer det att innebära att man under processen får vara kvar på sina bra boenden och att man i framtiden får flytta in på bättre boenden, säger Anders Sundström.

Det ser i dagsläget inte ut att bli några förändringar för personalen enligt Anders Sundström. Men han säger också att det är svårt att säga exakt vad som kommer att hända med personalen eftersom det är en process som kommer att pågå under flera år.

En del i den nya äldreomsorgen är Erikslund som kommer att byggas om till ett demenscenter som väntas öppna våren 2008.

Socialnämden i Boden sammanträder i maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista