Satsning på förädlade fröer

För att öka tillväxten i skogen så fortsätter Sveaskog att satsa på förädlat frömaterial under årets planteringssäsong som drar i gång nu med start först i södra Sverige.

Under 2006 använde företaget 66 procent förädlat frö i planteringen och 41procent förädlat frö i skogssådden. 2007 ökar andelen förädlat material ytterligare. Totalt ska 40 miljoner plantor sättas på företagets marker. Två tredjedelar av plantorna sätts i Norrland och resten i Bergslagen och Götaland.

Totalt arbetar 1 200 personer med plantering och skogssådd.

– På Sveaskogs marker i hela landet kommer vi att plantera 40 miljoner skogsplantor. Två tredjedelar av plantorna sätts i Norrland och resten i Bergslagen och Götaland, berättar Stefan Mattsson som är föryngringsansvarig på Sveaskog.

– Att skogssådd som föryngringsmetod ökar är en trend som håller i sig. Sådd ger goda resultat till förhållandevis låga kostnader. Sveaskog kommer att så drygt 5 000 hektar före sommaren, säger Stefan Mattsson.

Totalt kommer 1 200 personer, varav en stor del entreprenörer, att arbeta med plantering och skogssådd på Sveaskogs marker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista