Järv. Foto: Pressens Bild

Järvdödare skar ut sändare

Förra veckan hittades två järvar i Randi kraftstation utanför Jokkmokk av dykare som höll på med underhållsarbete. Järvarna, som ingick i Järvprojektet, hade magen uppsprättad. Det här tyder på att de som dödat järvarna visste vad de gjorde enligt Jens Persson som är projektledare på järvprojektet.

- De sändare vi använder är inplantatsändare som ligger i bukhålan, så då måste man öppna magen för att få ut sändarna, säger Jens Persson.

Han tror att det är allmänt känt i området där forskningen bedrivs att en del järvar har sändare.

- Då skulle jag kunna tänka mig att man öppnar bukhålan och tittar efter en sändare även om man inte vet att det finns en, säger han.

De båda dödade järvarna hade också öronbrickor med id-nummer vilket talar om för den eller de som ser järvarna att det handlar om märkta och sändarförsedda djur.

Att järvar dödas illegalt är den vanligaste dödsorsaken. 40 procent av de järvar som dör gör det på grund av illegal jakt om man räknar de som hittats döda. Tar man med de som bedömts som döda så blir det 60 procent.

Att två järvar nu hittats döda är paradoxalt nog bra för järvprojektet, säger Jens Persson.

- Vi visste inte vad som hade hänt med de här järvarna och nu vet vi det. Det ger oss ökad information, säger han.

De dödade järvarna är skickade till Statens veterinärmedicinska anstalt SVA för att få ett utlåtande om hur de dött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista