Tommy Nyström jobbar för helikopterverksamheten i Gällivare.

Kommunalrådet kämpar för ambulansflyget i Gällivare

Gällivares kommunalråd, Tommy Nyström (s), rycker ut för att rädda kvar Norrlandsflyg i kommunen. Han följer med på företagets träff med länsstyrelsens miljöenhet idag. Anledningen är att Länsstyrelsen har fått i uppdrag av miljödomstolen att återigen granska Norrlandsflygs helikopterverksamhet enligt miljöbalken.

– Jag har lovat att jag ställer upp och stöttar dem från kommunens sida, säger Tommy Nyström.

Han hoppas att hans närvaro kommer att ha en positiv inverkan på länsstyrelsens granskning trots att det är en lag och myndighet som styr besluten.

– Jag kan framföra mina synpunkter om vikten av att ha kvar Norrlandsflyg där de finns idag, uppger han.

Länsstyrelsens förnyade granskning kommer efter en anmälan om att helikopterverksamheten är störande med sitt buller nära samhället. Företaget har 100 personer anställda på sju olika orter i landet, varar 30 i Gällivare. Helikopterflyget i Gällivare är i huvudsak ambulanshelikoptern med i snitt en utryckning var tredje eller var fjärde dag.

Enligt Tommy Nyström så kan det finnas skrivningar i miljöbalken som innebär att verksamheten kan få finnas kvar på nuvarande område. Och det är om en flytt skulle innebära stora hinder för fortsatt utveckling av företaget. 

– Det är ganska strakt vägande argument för att de ska få vara kvar där de finns i dag.

Tommy Nyström tycker att näringslivet är så viktigt för kommunen att han inte tvekar att som kommunalråd ta klar ställning för Norrlandsflygs lokalisering.

– Näringslivet är så oerhört viktigt i kommunen att vi ska har en bra kontakt mellan kommunen och näringslivet. Det är ju trots allt där som arbetstillfällena skapas, anser Tommy Nyström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista