Kulturens hus i Luleå.

Skruvarna kan ha släppt från sina fästen

Frågetecknen börjar nu rätas ut om vad som egentligen hände i Kulturens Hus i går, när delar från en akustikplatta föll ner från 15 meters höjd under Markus Fagerwalls uppträdande. I dag samlades representanter från kommunen och de olika projektörerna.

Det är ett så kallat diffusorraster som sitter på en fällbar skiva uppe i betongtaket som har släppt från sina skruvfästen. Anledningen till det är ännu inte känd.

- Vi kan tyda vissa skador på den att den har blivit utsatt för någon slags mekanisk påverkan som vi inte vet varför. Det kan ha varit så att skruvarna har släppt något från det här lite porösare materialet, säger arkitekt Bengt Aili.

Den aktuella konstruktionen är specialritad och finns ingen annanstans. Resten av taket kommer att undersökas under kvällen och natten, för att förhoppningvis kunna rädda helgens stand-up comedy-arrangemang.

Besked om helgens arrangemang i konserthallen och hur lång tid säkerställandet av taket kommer att ta väntas under dagen i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista