Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening

Läkarna kritiserar landstinget

Läkarfacket i Norbotten kritiserar landstinget för att inte göra tillräckligt för att locka hit fler läkare och hålla dem kvar här.

Idag ligger länet sämst till när det gäller antalet läkare per hundratusen invånare och ordföranden i Norrbottens läkarförening Robert Svartholm säger att landstinget nu måste lyssna på läkarna.

- Landstinget tänker kortsiktigt och samverkar inte tillräckligt med läkarkåren. Om inte läkare och politiker hjälps åt kommer det inte att fungera. Vi måste ha en dialog med varandra. Den dialogen har försämrats under årens lopp, säger han.

I genomsnitt finns det 300 läkare på hundratusen invånare i Sverige, men i Norrbottena bara 200. Det betyder stor läkarbrist, speciellt i Kiruna. Anledningen är enligt läkarföreningen att läkarna har för lite inflytande i landstinget och att deras kunskaper inte tas tillvara tillräckligt av politikerna. En annan anledning är att landstinget har infört divisioner.

- Divisionsindelningen innebär att det är en person som bestämmer och det är enfald i stället för mångfald. Det blir en militär organisation och det ger inte plats för nytänkande och initiativ, säger Robert Svartholm.

Ett annat krav från läkarna är att få upp lönen. Visserligen är genomsnittslönen 55 000 kronor i månaden och det är mer än riksgenomsnittet, men det behövs mer.

- Det kan röra sig om några tusen kronor mer i månaden, säger Robert Svartholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".