Urskog. Foto:Scanpix.

Miljömål för skogen nås inte

Riksdagens miljömål om att en viss areal skog ska skyddas till år 2010 kommer inte att nås. Det gäller i stort sett alla län i hela landet. Enligt Fredéric Forsmark på Länsstyrelsen i Norrbotten är största orsaken brist på pengar.

I Norrbotten ska sammanlagt 70 000 hektar köpas upp av staten för att bli naturreservat och biotopskydd fram till 2010. Utöver det ska ungefär lika mycket mark avsättas på frivillig väg. Men uppgörelserna kommer inte att hinnas med, enligt Fredéric Forsmark. Anledningen är att det inte finns tillräckligt med pengar och att det inte finns tillräckligt med personal.

- Reservatsbildning kräver mycket jobb eftersom det är ganska mycket byråkrati i det hela, säger Fredéric Forsmark.

Han berättar också att förseningen kan innebära problem för markägarna som måste vänta på ersättning.

Frivilligheten ser han som en kortsiktig och osäker lösning eftersom markägare och skogsbolag som frivilligt väljer att bevara skog också har friheten att ångra sig. Och ju längre tid reservatsbildningen tar, desto större är risken att skogsägarna istället väljer att avverka skogen, tror Fredéric Forsmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista