Gällivares Sofia Mattsson tog brons i brottnings-EM i Bulgarien - men tackade nej till skönhetspriset.

Brottare tackade nej till skönhetspris

Sofia Mattsson tog brons i brottnings-EM i Bulgarien. Senare blev hon utsedd till ”Miss Europa”, som snyggaste dambrottare. Men Gällivarebrottaren tackade nej till priset. ”Det är idrott i håller på med, man kommer inte dit för att delta i en skönhetstävling”, säger 17-åringen.

Skönhetspriser är vanliga på internationella dambrottningstävlingar, men Svenska brottningsförbundet är en bland flera nationer som tagit avstånd från att utseendet ska bedömas i en idrottstävling.

– Ett sådant här pris borde inte få finnas. Det finns ju skönhetstävlingar, men vi tävlar ju i brottning.

Hur gick det till när du skulle få priset?
– De kom fram och sa att jag skulle få det och frågade om jag ville ta emot det. Jag pratade med våra ledare och vi har ju en policy, och det är ju lite konstigt det här priset, och så tackade jag nej.

Är du trots allt lite smickrad av utmärkelsen?
– Nej, det är svårt att se. Jag vet inte vad jag ska säga om dem som sitter i juryn. Det hör helt enkelt inte till brottningen, säger Sofia Mattsson på väg hem till Sverige.

Nästa mål är att försvara junior-VM-guldet och siktar sedan på senior-VM senare i höst.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista