Rekordbeslag vid gränsstationen Pajala-Kolari.

Rekordbeslag av knark via Pajala

Den finska tullen gjorde i slutet på förra veckan ett beslag av 2 kilo amfetamin, 14,5 kilo hasch och 2600 ampuller dopningspreparat. Bland beslaget fanns också ovanliga tillväxthormoner. Beslaget gjordes i finska Kolari i en personbil med en norsk medborgare som kom från Sverige. Beslaget är ett av de största som det nordliga tulldistriktet i Finland gjort.

Enligt Seppo Laitamaa som är bevakningschef i norra tulldistriktet har det blivit vanligare med knarkbeslag i Kolari efter att de inte har fast bemanning vid tullstationen.

Beslaget gjordes efter att en profilering gjorts, den finska tullen arbetar efter en modell som de inte gärna vill avslöja men den var till stor hjälp. När de stoppar ett misstänkt fordon ställs en viss typ av frågor och utifrån svaren går de vidare om det är ett misstänkt fall. Knarket som den norske medborgaren hade i sin bil tror tullen var menad för den nordnorska marknaden och att den var hämtad i norra Sverige.

Knarket var gömt i bagaget bland vanliga gränshandelsvaror men knarkhunden anade oråd i två tvättmedelspaket och i de låg haschet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista