Jas 39 Gripen störtade vid Vidselbasen i Älvsbyn.

JAS-plan störtade i Vidsel

Ett Jas 39 Gripen-plan från F21 störtade på torsdagseftermiddagen under en övning vid Vidsel utanför Älvsbyn i Norrbotten. Piloten undkom kraschen genom att skjuta ut sig med hjälp av katapultstolen och kunde tämligen oskadd landa med hjälp av sin fallskärm.

Planet var på väg in för landning på flygbasen i Vidsel när det av okänd anledning störtade.

Flygräddningscentralen fick larmet klockan 15.42 från flygledartornet på Vidsels flygfält om att piloten tvingats skjuta ut sig med fallskärm. Personalen i tornet hörde först en smäll och sedan såg de piloten hänga i luften under sin fallskärm.

Planet började brinna vid kraschen inne på Vidselbasens område i närheten av flygfältet. Räddningstjänsten kunde snabbt lokalisera planet och släcka branden. Piloten togs också om hand av den lokala räddningstjänsten.

– Piloten är välbehållen och har förts till Sunderby sjukhus för viss kontroll, säger flottiljchefen Lars Jäderblom vid Norrbottens flygflottilj F21 i Luleå.

Det är ännu inte känt vad som orsakat olyckan.

– Jag har inga närmare detaljer om vad som inträffat. En haveriutredning kommer nu att granska vad som skett, säger F21-chefen.

Jasplanet deltog i en stor flyg-luftvärnsövning, kallad Focus, som genomförs med 600 värnpliktiga från Luftvärnsregementet i Halmstad tillsammans med Norrbottens flygflottilj F21 i Luleå. Under övningen ”duellerar” Gripenplanen med luftvärnet.

Så sent som i höstas var en Gripenpmaskin från F 21 i Luleå nära att haverera i samband med en stridsövning utanför Arvidsjaur.

I höga farter attackerades mål på marken. När planets inbyggda automatkanon avfyrades gick något snett vid ett av anfallen. Piloten manövrerade sitt stridsflygplan för lågt. Säkerhetsmarginalen mot marken krympte till under hundra meter när kanonen avlossades. Rikoschetter från skottsalvorna och splitter från backen hann dock träffa planet så att det perforerades.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Tredje haveriet

Torsdagens Gripenhaveri är det tredje för Flygvapnet. Det första inträffade 20 september 1999 över Vänern. Piloten klarade sig och plockades upp ur sin räddningsflotte av en helikopter.

Det andra totalhaveriet ägde rum den 1 juni 2005 över Hanöbukten. Även då överlevde piloten genom att skjuta ut sig.

Innan Gripen var operativt kraschade två plan under utvecklingsfasen, ett i Linköping 1989 och ett över Långholmen i Stockholm 1993.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista